Hiánypótló kötet összegzi a hazai kutatásokat

 

A koronavírus-járvány száz éve nem tapasztalt kihívások elé állított minket, magyarokat is. Azonban úgy tűnik, a napi nehézségek mellett hosszabb távú hatást is gyakorol az életmódunkra, méghozzá sokszor pozitív irányban. Minderről egy friss kiadvány számol be, amely átfogó képet ad a témában folytatott hazai kutatásokról.

 

Hogyan változtak sportolási szokásaink a veszélyhelyzet ideje alatt? Másként választottunk-e a boltokban, és jobban figyelünk-e étkezéseinkre? A megváltozott szokásaink közül miket viszünk tovább a járvány utánra? Ezernyi kérdés, amelyet az elmúlt hónapokban a magyar szakemberek azért vizsgáltak, hogy a most zajló második hullámban, vagy egy esetleges jövőbeli vészhelyzetben az eddigieknél is gyorsabb, pontosabb reakcióval akár további életeket menthessenek meg.

 

Eredményeik, következtetéseik most elérhetővé váltak egy hiánypótló kiadvány formájában, amelyet a projekt elindítója, a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesület (TÉT Platform) digitális formátumban, ingyenesen tett elérhetővé az érintett egészségügyi szakemberek és az érdeklődő nagyközönség számára honlapján.

 

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kötet előszavában ezt írja: „Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vírus elleni küzdelemből a társadalom minden állampolgára kiveheti a maga részét, amely bár sok esetben apróságnak tűnhet, mégis rendkívül fontos.” Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos szerint „A hiánypótló kiadvány lehetőséget biztosít a hazai szakemberek számára az egyénre szabott egészséges életmód kialakításának támogatására, a lakosság pedig járványhelyzeti rendelkezések mellett az itt összegyűjtött jó tanácsok alkalmazásával is sokat tehet saját és környezete egészségének megőrzéséért.”

 

A hetven szerző közreműködésével készült kiadványban több mint egy tucat hazai vizsgálat részletes eredményeit találhatjuk meg, az egyes korosztályoknak ajánlott táplálkozási tanácsok mellett például a koronavírus-járvány lelki egészségünket érintő hatásait is részletesen megismerhetjük. Az életmód harmadik pillére, a testmozgás is nagy hangsúlyt kapott a szerkesztés során. Többek között tájékozódhatunk arról, mennyit mozogtak a diákok vagy a felnőttek a kijárási korlátozások alatt, de még azt is megtudhatjuk, hogyan hatott mindez a testsúlyunkra. A kötetből nem maradtak ki azok az információs anyagok sem, amelyek közérthetően, mégis hitelesen adnak tanácsokat a veszélyhelyzet alatti életmódunkhoz.

 

A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus szerint a tanulmánykötet amellett, hogy rendszerezi a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tudásunkat az életmód területén, hozzájárulhat a veszély csökkenéséhez is: „Tény, hogy életmódunk, ezen belül is a testmozgás és a táplálkozás jelentősen befolyásolja immunrendszerünk működését, így az egészséges életmód nem csak számos krónikus betegség kialakulását segíthet megelőzni, de emellett a vírusos fertőzések rizikóját is csökkenti” – tette hozzá a kötet szerkesztője.

 

„A magyar lakosság életmódja járványhelyzet idején: táplálkozás, testmozgás és lélek” című, 150 oldalas kiadvány pdf formátumban ingyenesen letölthető:

hu_HUMagyar